Taberele din zona metropolitană, aliniate la startul alegerilor locale. Cine sunt cei care îi vor înfrunta pe actualii primari

luni, 29 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Taberele din zona metropolitană, aliniate la startul alegerilor locale. Cine sunt cei care îi vor înfrunta pe actualii primari

Alegerile într-un singur tur avantajează net primarii aflați în funcție – nu mai e un secret pentru nimeni. Aranjamentul menținut de guvernarea PSD-PNL este deopotrivă în favoarea primarilor din amândouă partidele. Doar acolo unde edilul este de altă culoare politică – în speță USR – cele două partide s-au înțeles să se alieze, vezi la Bacău sau Timișoara și (cât pe ce) la București.

În Iași, PNL e împotriva tuturor, inclusiv a PMP – cu ai cărui aleși de la alegerile din 2020 a făcut echipă în tot mandatul. PMP face parte acum din Alianța Dreapta Unită, alături de USR și Forța Dreptei, însă liberalii i-au răsplătit deja pe consilierii de la municipiu și CJ cu locuri eligibile pe listele PNL.

Citiți și: Lista candidaților PNL și PSD la primăriile din județ. Cum a decurs la Iași campania de racolări?

La Rediu, de exemplu, trei dintre cei patru consilieri locali de la PMP, inclusiv viceprimarul, sunt acum pe listele PNL, aliniați în spatele candidatului pentru mandatul de primar Cristi Condrea. Foarte probabil, tema reală a campaniei va fi dictată de interesele imobiliare, ca și în 2020. Fără să fie perfect, actualul primar (USR) a reușit să mențină regimul de înălțime în cele patru sate ale comunei în acești patru ani. Candidatul PSD este Elvis Mocanu, unul dintre membrii moderați din actualul Consiliu Local.

În Valea Lupului, unde e și mai dificil de ținut în frâu ofensiva imobiliară, actualul primar Liviu Dulgheru (PNL) îl va avea contracandidat pe Bogdan Ionescu (PSD), un tânăr antreprenor local. În 2020, victoria candidatului liberal pentru primărie a fost oarecum surprinzătoare și e de înțeles că dorința de revanșă a celor de la PSD i-a determinat să mizeze pe „aripa tânără” în comuna cu a treia creștere de populație din țară.

Citiți și: Epidemia imobiliară atacă Zona Metropolitană. Asediu la Rediu. Comuna, gata să se predea

La Miroslava, „veteranul” Dan Niță va primi replica Laurei Velescu, în prezent unul dintre cei trei consilieri locali ai PSD.

Situație în oglindă la Ciurea, unde „veteranul” Cătălin Lupu va primi pe 9 iunie replica lui Raul-Marian Neneștean, în prezent unul dintre cei trei consilieri locali ai PNL.

Deși fief liberal, Bârnova ar putea să ofere singura surpriză dintre toate cele nouă comune din primul inel metropolitan al Iașului. Primarul Mihai Balan trebuie să-și apere mandatul atât în fața consilierului George Tincu (PSD), cât și pe fondul unor acuze venite din mass-media legate de afaceri imobiliare.

Citiți și: Poliţistul care a dezamorsat bomba de la „Cuza“, şef în locul celui săltat de DIICOT

La Tomești, primarul Ștefan Timofte se prezintă la scrutinul din iunie cu toate temele făcute. Cu zeci de proiecte contractate în ultima vreme pe bani europeni și de la bugetul de stat, dar și cu o experiență de cinci mandate, edilul liberal va câștiga aproape sigur în fața lui Lorin Urcaciu (PSD), și acesta cu experiență îndelungată în administrație (consilier județean).

Primarul liberal al Holbocăi, Neculai Pamfil, îl are contracandidat pe Corneliu Ioniță – un altfel de veteran. Ioniță a activat peste 25 de ani în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, însă a devenit cunoscut în vara lui 2013, când a dezamorsat o bombă în clădirea Universității „Al.I. Cuza”. A fost desemnat atunci „polițistul anului” și ulterior a preluat conducerea Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPS Iași.

Citiți și: Sezonul transferurilor continuă:  doi consilieri județeni ai PMP au trecut la liberali cu toată filiala de la Rediu

Benoni Moruzi, care conduce Primăria Aroneanu din 2008, va primi replica lui Gigi Dorobanțu, cunoscut om de afaceri, iar Ion Tănasă va avea de înfruntat provocarea fostului primar Valeriu Pârlog, care caută revanșa după ce a pierdut alegerile din 2020.

Comentarii